Μέχρι νεωτέρας

08/07/2011

Μάθε παιδί μου γράμματα

Τι μπορεί να περιμένει μια χώρα που αποκλείει τους πιο κατατρεγμένους κατοίκους της από την προσωπική πρόοδο, τη μόρφωση, τη δυνατότητα διεκδίκησης μιας καλύτερης μοίρας; Μόνο το νόμο της ζούγκλας. Και όταν αυτός εγκαθιδρυθεί, ποιος θα φταίει (εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ);

Είναι δυνατό μια χώρα με χιλιάδες μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει σ’ αυτήν, αντί να επιδιώκει και να ενθαρρύνει με κάθε τρόπο τη συσσωμάτωσή τους να προωθεί την κοινωνική τους απομόνωση;

Το φρέσκο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκτός από ένα νέο μοντέλο λειτουργίας των πανεπιστημίων –ελεγχόμενο από το κράτος και τα οικονομικά συμφέροντα–, ρίχνει λάδι στη φωτιά του ρατσισμού, δύο μόνο μήνες μετά το πογκρόμ εναντίον των μεταναστών που ακολούθησε τη δολοφονία του Μ. Καντάρη. Όπως προβλέπει (άρθρο 33, παρ. 10), είναι δυνατό με μια υπουργική απόφαση να θεσπιστούν δίδακτρα (οικονομική συμμετοχή το λέει κομψά) για τους αλλοδαπούς φοιτητές που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε.

Είναι πιθανό βέβαια η κυβέρνηση να φαντασιώνεται ότι κάτοικοι άλλων χωρών θα έρθουν μαζικά να σπουδάσουν στην Ελλάδα (σε ποια τμήματα άραγε, αφού τα υπάρχοντα δεν επαρκούν ούτε για τους εγχώριους φοιτητές, και με ποια διαδικασία εισαγωγής;), και να σχεδιάζει τρόπους να τους προσελκύσει (δεν το λέει πάντως πουθενά). Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη και είναι μπροστά στα μάτια μας: Υπάρχει πράγματι ένας αριθμός αλλοδαπών φοιτητών που σπουδάζουν σήμερα στη χώρα μας, μόνο που η βάση τους δεν είναι εκτός συνόρων. Είναι νέοι μεγαλωμένοι εδώ, που έχουν μεταναστεύσει μόνοι ή με τις οικογένειές τους για να βρουν μια καλύτερη ζωή.

Μετά τις ποικίλες δυσκολίες που έχουν επιβληθεί στην πρόσβαση των μεταναστών χωρίς χαρτιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το ελληνικό κράτος στέλνει ένα ακόμη μήνυμα. Όσοι θέλουν να σπουδάσουν (άρα και όσες οικογένειες θέλουν να ριζώσουν εδώ και να γίνουν κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας) θα πρέπει να πληρώσουν χρήματα που κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουν. Είτε γιατί είναι ανεπιθύμητοι είτε γιατί αποτελούν την παράπλευρη απώλεια στα επιχειρηματικά πλάνα του ΠΑΣΟΚ (που αφού δεν κατάφερε να δώσει άλλη ώθηση στην οικονομία είπε να εξαγάγει πανεπιστημιακή εκπαίδευση) το αποτέλεσμα θα είναι ένα. Η δραματική μείωση του αριθμού των αλλοδαπών κατοίκων της χώρας στα πανεπιστήμια, η διεύρυνση της περιθωριοποίησής τους, ο βίαιος τερματισμός κάθε ονείρου, η εμπέδωση μιας λογικής απαρτχάιντ. Εγώ και ο συμμαθητής μου στο σχολείο δεν θα είμαστε πια ίσοι ούτε καν απέναντι στους εκπαιδευτικούς θεσμούς.

Καλά πάμε…

TrackBack URI

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: