Μέχρι νεωτέρας

04/01/2012

Πάσο υπέρ ιδιωτών

Μέσα στα πολλά και σημαντικά που γίνονται καθημερινά όσον αφορά τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών είναι αναμενόμενο διάφορα μικρά ζητήματα να περνούν απαρατήρητα. Συχνά όμως αυτά ρίχνουν ιδιαίτερο φως στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να κάνει το κράτος τις δουλειές του. Μια τέτοια περίπτωση είναι η διαδικασία έκδοσης των φοιτητικών πάσο, δηλαδή των καρτών που χρησιμοποιούν οι φοιτητές για να αγοράσουν μειωμένο εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα θέατρα κλπ.

Μέχρι πέρυσι ο ΟΑΣΑ τύπωνε ειδικά καρτελάκια για λογαριασμό των πανεπιστημίων, τα οποία με τη σειρά τους συμπλήρωναν τα στοιχεία των φοιτητών, έβαζαν και μια φωτογραφία τους και τους τα μοίραζαν. Για απολύτως ακατανόητους λόγους (μια και το κόστος της εκτύπωσης δεν μπορεί να ήταν πάνω από λίγα λεπτά) ο ΟΑΣΑ ζητούσε 2 ευρώ για κάθε πάσο, ποσό που συνήθως μετακυλιόταν στους φοιτητές.

Φέτος, αέρας ηλεκτρονικού εκσυγχρονισμού ήρθε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Πλέον την παραγωγή των πάσο ανέλαβε η Ελληνική Βιομηχανία Έξυπνων Καρτών, το ταπεινό χαρτονάκι γενιών και γενιών μετατράπηκε σε ένα κομμάτι πλαστικό μεγέθους πιστωτικής κάρτας, με ένα barcode τυπωμένο επάνω και ένα γυαλιστερό αυτοκολλητάκι που πιστοποιεί τη γνησιότητά του. Οι έξυπνες τεχνολογίες σταματούν κάπου εδώ – και γιατί όχι άραγε, αφού η μόνη χρήση του πάσο είναι να το δείχνεις στον ελεγκτή του λεωφορείου. Τη διανομή των νέων καρτών ανέλαβαν τα καταστήματα Γερμανός, αντί για τις γραμματείες των σχολών.

Το κόστος της νέας διαδικασίας (που επίσης μετακυλίεται στους φοιτητές) είναι 2,5 ευρώ ανά πάσο (περιλαμβανομένου ΦΠΑ).  Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 315.000 πάσο και τα σχετικά έσοδα κατανέμονται στους εμπλεκόμενους χοντρικά ως εξής: ΕΒΕΚ 435.000 ευρώ, Γερμανός 208.000 ευρώ, Δημόσιο (μέσω ΦΠΑ!) 145.000 ευρώ.

Τι πετύχαμε; Κατ’ αρχάς κάναμε με πιο πολύπλοκο τρόπο την ίδια ακριβώς δουλειά που γινόταν μέχρι πρότινος (τα επιχειρήματα περί πλαστών πάσο, αναγραφής των στοιχείων του φοιτητή με λατινικούς χαρακτήρες, κατάργησης του κόστους της φωτογραφίας κ.λπ. είναι απλώς αστεία). Επίσης κάναμε την όλη διαδικασία πιο hi-tech (οι αιτήσεις γίνονται μέσω ίντερνετ και η γραμματεία δίνει το ΟΚ επίσης ηλεκτρονικά) και άρα μπορούμε να φαντασιωνόμαστε ότι συμβάλαμε στη μείωση του ψηφιακού χάσματος. Τέλος, μειώσαμε το φόρτο εργασίας των υπαλλήλων των πανεπιστημίων (των ίδιων που η κυβέρνηση κατηγορεί ότι τεμπελιάζουν όλη μέρα).

Και τα αρνητικά; Αυξήσαμε το αντίτιμο κατά 25%, ενώ ήταν απολύτως εφικτό να το μειώσουμε κατά 95%. Πήραμε 700.000 που εισέπραττε (κερδοσκοπώντας) το Δημόσιο διά του ΟΑΣΑ και δώσαμε το 80% σε δύο ιδιωτικές εταιρείες (εκ των οποίων αυτή που ανέλαβε το μοίρασμα των καρτών από τα καταστήματά της έχει πρακτικά μηδενικό κόστος για την εμπλοκή της).

Δεν ισχυρίζομαι ότι πρόκειται για κανένα φοβερό σκάνδαλο ή ότι τα 2,5 ευρώ που πλήρωσε ο κάθε φοιτητής είναι σημαντικά. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί πρέπει να δοθεί το οποιοδήποτε δωράκι σε μια εταιρεία για να κάνει μια δουλειά που όχι μόνο μπορούν να φέρουν σε πέρας οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά μάλιστα την κάνουν εδώ και χρόνια με επάρκεια. Και φυσικά, ακόμη κι αν τα πάσο συνέχιζαν να κυκλοφορούν σε έντυπη μορφή και να μοιράζονται από τις γραμματείες, η όλη διαδικασία θα μπορούσε να γίνει ηλεκτρονική, ώστε να μην τυπώνονται κάθε χρόνο 150.000 παραπάνω καρτελάκια και να μην καταλήγει ένα μέρος τους σε χέρια μη δικαιούχων (άντε, και για να μάθουμε να χρησιμοποιούμε κάνα κομπιούτερ…). Για άλλη μια φορά γίνεται φανερό πως διάφοροι χρησιμοποιούν την τεχνολογία (και όλους εμάς τους τεχνολιγούρηδες) όχι για να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ούτε για να ανοίξουν νέα πεδία, αλλά για να ενισχύσουν οικονομικά και πολιτικά τον ιδιωτικό τομέα.

Ίσως βέβαια κάποιος να υποστηρίξει ότι ορθώς το κράτος διασφαλίζει τζίρο στις επιχειρήσεις μέσα στην ύφεση, ακόμη κι αυτός όμως θα δυσκολευόταν να μην παραδεχτεί ότι αν είναι να αρχίσουμε τα ψυχικά, θα μπορούσε τουλάχιστον μαζί με κάθε πάσο η ΕΒΕΚ να δίνει στους φοιτητές ή στα πανεπιστήμια και από μία μετοχή της. Ωραία δεν θα ’ταν;

TrackBack URI

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: