Μέχρι νεωτέρας

21/03/2012

Στα όπλα, πατριώτες

Πολλοί αρθρογράφοι και αναλυτές έχουν γράψει για την όλο και πιο εμφανή συντηρητική στροφή του φιλελεύθερου δημόσιου λόγου τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει κορυφωθεί μέσα στην κρίση. Δομικά στοιχεία της φιλελεύθερης σκέψης, όπως η προώθηση του πλουραλισμού, η υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών, η αγωνία για τη συγκρότηση δημόσιων χώρων διαλόγου που θα είναι πραγματικά (και όχι στα χαρτιά) ανοιχτοί, προσβάσιμοι και ισότιμοι, αντιμετωπίζονται όλο και περισσότερο σαν εμπόδια που πρέπει να εξαλειφθούν, καθώς δυσκολεύουν την πολιτική του μνημονίου.

Το πιο απτό παράδειγμα αυτής της αλλαγής το πέτυχα πρόσφατα σερφάροντας στο skai.gr. Πλέον, μία από τις μεγαλύτερες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα ένα «Χάρτη εγκληματικότητας»! Όπως μας ενημερώνει στο συνοδευτικό κείμενο, στόχος είναι να μπορούμε «εύκολα να βγάλουμε  τα δικά μας συμπεράσματα για την πόλη μας ή ακόμα και για όλη την Ελλάδα», βλέποντας σε «διαδραστικό χάρτη την εγκληματικότητα, σε πραγματικό χρόνο».

Στο χάρτη αυτό τα κόμικ αισθητικής σηματάκια που απεικονίζουν μασκοφόρους ληστές και πτώματα πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, καθώς νέα εγκλήματα έρχονται να προστεθούν στα ήδη αναρτημένα (τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει αφαίρεση των παλαιότερων αναρτήσεων), και ο εντυπωσιασμός χτυπάει κόκκινο.

Όσο κι αν είναι τετριμμένο το ότι στη δημοσιογραφία η ιεράρχηση των γεγονότων, οι λέξεις που χρησιμοποιούνται, τα ειδικά εφέ και η αποσιώπηση πληροφοριών, αποτελούν ισχυρότερο μήνυμα από την είδηση καθαυτή, φοβάμαι ότι οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας θα επέμεναν πως το ακούν πρώτη φορά και ότι μόνος στόχος τους είναι αυτό που λέει και το σύνθημά τους: «Χάρτης εγκληματικότητας: Για να γνωρίζεις τι γίνεται γύρω σου!»

Το σημαντικό βέβαια σ’ αυτή την υπόθεση δεν είναι ότι κάποιος επιχειρεί να πουλήσει τρομολαγνεία και ηθικό πανικό, αλλά ότι μιλάμε για το συγκρότημα Αλαφούζου και όχι για κάποιο ΜΜΕ της λαϊκής δεξιάς. Και σίγουρα δεν είναι τυχαία η επιλογή να μην εικονογραφηθούν με εντυπωσιακό τρόπο άλλες κατηγορίες ειδήσεων που εμπίπτουν στα ενδιαφέροντα του ΣΚΑΪ, όπως π.χ. οι κινητοποιήσεις πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος ή οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης απέναντι στην κρίση (εκτός βέβαια από αυτές που διοργανώνονται από τον ίδιο), για να μη μιλήσουμε για τις ποικίλες διαμαρτυρίες ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Το παιχνίδι το επόμενο διάστημα θα επιδιωχθεί να διεξαχθεί στο γήπεδο της ασφάλειας, του φόβου και της τρομοκράτησης, και το σύνθημα έχει ήδη δοθεί: Κάν’ το όπως ο Σαρκοζί! Μπροστά στις εκλογές, το τρόπαιο για τον νικητή δεν είναι η αντεγκληματική πολιτική, αλλά οι μισθοί, οι συντάξεις, τα εργασιακά δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες, και μπροστά σ’ αυτόν τον στόχο οι φιλελεύθεροι δημοσιολογούντες είναι έτοιμοι να κάνουν μεγάλο σκόντο στις απόψεις που μέχρι πρότινος ισχυρίζονταν ότι υπηρετούσαν. Το ερώτημα είναι αν οι πολίτες που συγκινούνται από τα προτάγματα του φιλελευθερισμού είναι έτοιμοι να κάνουν το ίδιο ή προτίθενται να βοηθήσουν να μπει φρένο στην κατηφόρα…

Advertisements
TrackBack URI

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: